Kruiden Tuk-Tuk

Het gebruik van kwalitatieve kruiden en specerijen is essentieel voor de smaak van een enkelvoudig product of gerecht. In Van Slager tot Chef leren onze jonge slagers kruiden en specerijen uit de TukTuk te herkennen en ze op de juiste wijze toe te passen in hun opdrachten. De slager van de toekomst, en feitelijk iedereen die voedsel bereidt, wordt geadviseerd om een zogeheten “smaakbibliotheek” op te bouwen. Geuren en smaken van kruiden en specerijen kunnen soms verrassend eenvoudig geassocieerd worden met alledaagse producten of gebruiksvoorwerpen waardoor je ze beter herkent en combinaties leert maken. Wist je bijvoorbeeld dat de geur van piment veel overeenkomst heeft met die van een lederen riem? Als je een volgende keer enkelvoudige kruiden of specerijen maar ook blends of marinades toepast in jouw gerecht probeer de geur ervan dan eens te associëren. 

 

Iedere week maken we in Van Slager tot Chef kennis met picolier Peter Dumont van Verstegen Spices & Sauces. Peter is een autoriteit op het gebied van kruiden en specerijen en weet alles over de herkomst en toepassing er van. In een serie korte video’s praat hij in onze uitzendingen over de specifieke kruiden en specerijen die horen bij het culinaire thema van de week. Ook laat Peter je zien hoe je eenvoudig goede kruiden en specerijen kunt onderscheiden van minder goede producten. Op die manier weet je dat je altijd met zuivere en eerlijke producten werkt. Je kunt deze video’s hier rustig nog een keer kijken. Heb je vragen over specifieke kruiden of specerijen? Stel ze gerust aan de redactie of kom direct in contact met picolier Peter via Twitter: @picolier 

Onze kruiden Tuk-Tuk

Gezien in aflevering 7

Chillies en huacatay | Peruaans koken

In de Peruaanse keuken wordt veel gewerkt met chillies en huacatay. Chef Jeroen gebruikte deze producten voor zijn Lomo Saltado. Leer hier meer over de herkomst en kwaliteit van deze kruiden en specerijen. Bekijk alle beschikbare video over deze kruiden.

Lees meer

Gezien in aflevering 6

Kaneel en piment | Aziatisch koken

In de Aziatische keuken worden vaak kaneel en piment toegepast. Chef Jeroen gebruikte deze kruiden in de Asian Tasting. Picolier Peter vertelt je over de kwaliteit en herkomst van kaneel en piment. Bekijk alle beschikbare video over deze kruiden.

Lees meer

Gezien in aflevering 5

Oregano en thijm | Italiaans koken

In de Italiaanse keuken worden vaak oregano en thijm gebruikt in de gerechten. Bijvoorbeeld in een Italiaanse stoofpot. Picolier Peter vertelt je over de kwaliteit en herkomst van oregano en thijm. Bekijk onze video over deze kruiden.

Lees meer

Gezien in aflevering 4

Kruidnagel en foelie | Stamppot maken

In de oer-Hollandse keuken worden vaak nootmuskaat en foelie gebruikt in de gerechten. Bijvoorbeeld in een stamppot van vergeten groenten. Picolier Peter vertelt je over de kwaliteit en herkomst van nootmuskaat en foelie. Bekijk onze video over deze specerijen.

Lees meer

Gezien in aflevering 3

Peper en paprika | Amerikaans koken

In de Amerikaanse keuken worden vaak peper en paprika gebruikt in de gerechten. Bijvoorbeeld in een Jambalaya. Picolier Peter vertelt je over de kwaliteit en herkomst van peper en paprika. Bekijk onze video over deze specerijen.

Lees meer

Gezien in aflevering 2

Komijn en kardemom | Marokkaans koken

In de Noord-Afrikaanse (midden-Oosten) keuken wordt vaak komijn en kardemom gebruikt in de gerechten. Picolier Peter vertelt je over de kwaliteit en herkomst er van. Ga naar de video.

Lees meer

Gezien in aflevering 1

Nootmuskaat en gember | Mexicaans koken

In de Mexicaanse / Zuid-Amerikaanse keuken wordt vaak komijn en kardemom gebruikt in de gerechten. Bijvoorbeeld in de Taco Tasting van Jeroen uit aflevering 1. Picolier Peter vertelt je over de kwaliteit en herkomst van komijn en kardemom. Bekijk de video.

Lees meer

Geproduceerd door

Website design & techniek ontwikkeld door Marper